Simone Kleinsma

Dolly

Opleiding

Simone studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Daar ontving zij al op 19-jarige leeftijd de Pisuisse Prijs, die wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling.

Theater

Zij reisde door het land met Gerard Cox in het cabaretprogramma Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet en De Steilewandrace. Tussen 1980 en 1986 speelde zij 1200 voorstellingen in drie achtereenvolgende musicals van het duo Jos Brink en Frank Sanders: Maskerade, Amerika, Amerika en Evenaar. In 1986 speelde Simone mee in de musical Publiek van Seth Gaaikema. Daarna stapte zij over naar de revuewereld. Samen met collega’s André van Duin, Frans van Dusschoten en Hans Otjes trad zij twee seizoenen lang op in De André Van Duin Revue. Daarna volgden rollen in musicals als Sweet Charity, Les Misérables, Funny Girl, Sweeney Todd, Hoera Wij Zijn Normaal,  haar solotheaterprogramma Simone & Friends, Joe – De Musical, Chicago, Mamma Mia!, Sunset Boulevard, Next to Normal en Sister Act. Simone was te zien in Musicals in Concert, Musicals In Ahoy’, de ‘song and dance spectacular’ Fosse en in Holland zingt Hazes.

Ze maakte haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo’s Nest (2006). Het seizoen erna speelde Simone de hoofdrol in Aan Het Einde Van De Regenboog. In 2008 was Simone te zien in haar eerste,  eigen soloprogramma: Simone- Songs From The Heart. Deze theatershow werd overal lovend ontvangen, een reprise kon daarom natuurlijk niet uitblijven. Ook haar theatershow Songbook was een groot succes. Simone was te zien in de rol van Riet Hogendoorn in de musical Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Daarna toerde Simone langs de Nederlandse theaters met haar succesvolle soloprogramma Simone!. Recentelijk speelde Simone ruim 1,5 jaar de rol van Annie M.G Schmidt in de succesvolle musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt.

Muziek

Simone Kleinsma bracht twee solo-cd’s uit: ‘Een Deel Van Mij’ in 1990 en in 1995 volgde ‘Met Open Ogen’. Eind 2004 bracht zij de cd/dvd ‘Simone Kleinsma Sings Doris Day’ uit. Ook van haar drie soloprogramma’s, Simone- Songs From the Heart, Simone’s Songbook en Simone! zijn succesvolle CD’s uitgebracht. 

Televisie

In mei 1988 werd haar eigen televisiespecial Simone & Friends namens de Nederlandse omroepen uitgekozen als inzending voor de Gouden Roos op het Festival van Montreux (Zwitserland). Het programma werd goed ontvangen en is in tal van Europese landen uitgezonden. In 1990 maakte ze nog een kerstshow. Simone Kleinsma was op televisie te zien als Kees in de serie Kees En Co. Deze serie werd met succes herhaald. In 2014 vertolkte ze de rol van Maria Magdalena in het televisiespektakel The Passion. Het afgelopen jaar heeft Simone een nieuwe serie van Kees en Co opgenomen. Deze serie is aankomend jaar te zien op RTL en Videoland. Simone is aankomend jaar ook te zien in The Passion in Concert.

Prijzen

Simone is in September 2018 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontving ze voor haar betekenis voor de Nederlandse toneel-musical en televisiewereld.

In 1999 ontving Simone Kleinsma de Academy Award voor Beste Comedy Actrice voor haar rol van Kees in Kees En Co. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg Simone in 2001 de Gouden Harp. In 2004 won ze de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rol als Donna in de musical Mamma Mia!. In 2009 ontving Simone wederom deze prestigieuze Award voor haar rol van Norma Desmond in de alom geprezen musical Sunset Boulevard. Ook ontving zij de Vlaamse Musicalprijs 2009 voor deze rol. In 2010 kreeg ze bij de John Kraaijkamp Musical Awards de Speciale Theater Award voor haar show Simone – Songs From The Heart. In 2015 ontving ze de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke hoofdrol in een grote productie voor haal rol als Riet Hogendoorn in Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Kreeg in datzelfde jaar de Johan Kaart Prijs. Ook ontving ze uit handen van Joop van den Ende de unieke zilveren sigarettenkoker; een wisseltrofee voor haar verdienstelijke carrière. Tijdens het Musical Award Gala in 2017 ontving zij de prestigieuze Musical Oeuvre Award.

Simone is in september 2018 benoemd tot offficier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontving ze voor haar betekenis voor de Nederlandse toneel-musical en televisiewereld.

Meer over Simone Kleinsma