Freek Bartels

Cornelis Hekkel

Freek begon zijn carrière in 2001 bij de MusicAllFactory in Tilburg. Hij zette in 2004 zijn studie voort bij het Fontys Conservatorium, waar hij zangles kreeg van Edward Hoepelman.

Theater

Freek was eerder te zien in de musicals: Fame (Nick Piazza), Pendragon (King Arthur). Rent (Roger Davis), Into The Woods (Sjaak), Les Misérables (Enjolras), Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (Joseph), Petticoat (Rogier van Rooden), speelde met o.a. Simone Kleinsma in de musical Next to Normal (Gabe), was in 2013 enkele malen te zien in Aspects of Love (Alex). Vertolkte de rol van Oliver Barrett lV in de musical Love Story, speelde in Sonneveld de Musical (Friso Wiegersma), Beauty and the Beast (Gaston), A New Brain op de Scheepsbouwloods van de NDSM-werf in Amsterdam, From Sammy with Love samen met Stanley Burleson, She Loves Me en was te zien in de ‘feel-good revue’ Showponies met o.a. Alex Klaasen. Afgelopen periode was Freek ook te zien in Best of Broadway en Aida in Concert en in Showponies 2.

 

Concerten & optredens

Freek was te zien in het M-Lab te zien in o.a. Sondheim In Songs, Shakespeare in Concert en samen met Willemijn Verkaik, Renée van Wegberg en Scott Alan gaf hij daar een éénmalig concert. Ook was hij te zien in de éénmalige concertante van Spring Awakenings. Stond samen met Jamai Loman, Celinde Schoenmaker en Pearl Jozefzoon in het Concertgebouw met Disney in Concert en was één van de solisten tijdens de galavoorstelling 125 jaar Carré. Speelde in Jesus Christ Superstar Concertante (Jesus). Was op 15 & 16 november 2014 te zien in Musicals in Concert in de Ziggo Dome te Amsterdam. En stond ook in 2015 weer in de Ziggo Dome te Amsterdam als solist in Musicals in Concert.

In 2017 was Freek samen met zijn collega’s en vrienden Celinde Schoenmaker, Jeske van de Staak, Bart van Veldhoven, Pien van Gerven en Liss Walravens te zien op het podium van DeLaMar theater te Amsterdam voor een theater (cluster) concert.

Televisie & film

Freek was in 2008 één van de kandidaten van Op Zoek Naar Joseph, in 2010 was Freek één van de solisten tijdens het 5 mei Concert aan de Amstel. In 2012 nam Freek deel aan het programma De Beste Zangers Van Nederland. In de film Sinterklaas en de pepernotenchaos speelde Freek de rol van Lakei. Begin 2014 was hij te zien als één van de kandidaten (finalist) van het programma Wie is de Mol? en in de zomer van dat jaar was hij een van de vaste panelleden in het elfde seizoen van Ranking the Stars onder leiding van Paul de Leeuw. In het najaar van 2014 maakte Freek zijn presentatiedebuut bij het AVROTROS-programma Fort Boyard, dat hij samen met Lauren Verster presenteerde. RTL 4 zond op 1 januari 2015 de nieuwe telefilm Sneeuwwitje en de Zeven Kleine Mensen uit waar Freek één van de zeven dwergen speelde. In 2016/2017 vertolkte Freek de rol van Maurice in de televisieserie Petticoat, uitgezonden door KRO-NCRV.

Toneel

Tijdens zijn opleiding speelde Freek de rol van Tito in het toneelstuk De Heilige Antonio van Arnon Grunberg. In 2012 stond hij samen met Henriëtte Tol en Frederik Brom in een leesvoorstelling The Normal Heart en in 2013 was hij te zien in het DeLaMar Theater in het toneelstuk The Normal Heart en speelde ook de reprise. Freek speelde met Paul de Leeuw en Anne Wil Blankers in het Moeders en Zonen.

Prijzen

In 2002 ontving Freek van de stichting Vrienden van de Schouwburg Eindhoven de Jong Talent Prijs. Voor zijn rollen in Into the Woods en Les Misérables ontving Freek de John Kraaijkamp Musical Award 2008 in de categorie ‘Aanstormend Talent’ en in datzelfde jaar won Freek het televisieprogramma Op zoek naar Joseph. Tevens werd Freek voor zijn rollen in Joseph en Petticoat genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award ‘Beste mannelijke hoofdrol’ in een grote musical. Voor de rol Gabe Goodman in de musical Next to Normal ontving Freek in 2012 een Musicalworld Award in de categorie ‘Beste mannelijke bijrol’. Voor zijn rol als Gaston in de musical Beauty and the Beast kreeg Freek in 2017 de Musical Award in de categorie ‘Beste mannelijke hoofdrol’ in een grote productie.

Meer over Freek Bartels